Jordanië: veelzijdig land voor gezinsreizen

Wadi Rum Jordanië

Toffe Roadtrips

Na het drukke, soms dwingende Egypte, het meer westerse Turkije en het avontuurlijke Marokko is Jordanië een oase van rust, juist ook voor gezinsreizen. Nu het aantal reizen naar het Midden-Oosten volgens veel lokale reisorganisaties en hotels wel met veertig tot vijftig procent is gedaald, is het zelfs nog meer relaxed.

tekst Fleur Besters

Verwacht nergens grote toeristenresorts, zelfs in het zuidelijke Aquaba, tien kilometer van de grens met Saoudi Arabië en dé badplaats van Jordanië, heb je het schone strand bijna voor jezelf. Reden genoeg voor Reisbijbel om Joep met zijn gezin op reis te sturen om met een eigen huurauto het land te verkennen, op zoek naar avontuur.

Want is Jordanië een bestemming voor stellen of gezinnen met oudere kinderen? Zeker. Maar de korte afstanden, vriendelijke bevolking en schappelijke (vlucht)prijzen maken het land zeker ook interessant voor jonge gezinnen. Neem alleen al het feit dat kinderen onder de twaalf voor de meeste bezienswaardigheden niet hoeven te betalen. Op een bezoek aan hoogtepunt Petra scheelt dat 50 JD per kind. De meeste kastelen en ruïnes kosten sowieso maar 1 of maximaal 2 JD en je mag er vrij rondlopen (lees: klimmen en klauteren). Nergens een opdringerige gids gezien en de mogelijkheden tot zelf ontdekken zijn legio.


Het erfgoed in Jordanië wordt gekoesterd, maar vaak wel op een andere manier dan in veel – meer toeristische – landen. Met peuters moet je daarom misschien extra opletten, trappen in een kasteel eindigen soms bijvoorbeeld zomaar in het niets. Basisscholieren verzinnen daarentegen zelf verhalen bij het stoere fort van Karnak, ontdekken geheime gangen en Joeps zoon Tim van bijna 9 zag in ieder hokje met een hek ervoor een middeleeuwse 'nor'. 

 In het gehucht Dana, midden in een prachtig woest natuurgebied, ontdekten we een spiksplinternieuw visitor center, tussen de ruïnes van het dorp en de twee nog steeds draaiende hotels. De weg er naar toe leek zelden gebruikt vanuit het dorp, waar toch twee 'hotels' waren. De vrouwen bij de ingang lieten ons enthousiast naar binnen gaan, maar eenmaal daar waren we aan ons lot overgeleverd. We hebben dus maar zelf de expositie over het gebied aangezet door op een lichtschakelaar te drukken! Dat activeerde meteen de kinderen die genoten van alle informatie over het gebied waar we net een nacht hadden doorgebracht in een ecokampement.

Zo'n nacht in de natuur biedt in Jordanië meer comfort dan je verwacht. Mooie tenten, de Waard-achtig, met dikke matrassen en een heus verpakt brandschoon lakenpakket. Bij alle reservaten zijn douche- en toiletfaciliteiten, al dan niet met warm water. Rangers lopen graag met je mee voor een wandeling, jonge kinderen werken als een magneet op de Jordanese bevolking. Ze mogen door verrekijkers turen, krijgen een spontane gratis duikintroductie in een zwembad, ijsjes in het hotel en bij een etentje bij de lokale bevolking zijn de kinderen direct enthousiast over nieuwe speelkameraadjes. 

Die ongedwongenheid in de contacten met toeristen siert de bevolking ook. Waar in Egypte velen in de toeristenbranche voor iedere flinter uitleg al dan niet terecht hun hand ophouden, werd onze fooi meermalen geweigerd. Een maaltijd minder bestellen omdat je kinderen minder eten is in geen enkel restaurant een probleem, net als het meebrengen van eigen drankjes of rol koekjes naar een hotelzwembad. Soms is het zelfs een uitdaging wel iets te bestellen, de dienstbaarheid die Aziatische bestemmingen siert, is hier minder zichtbaar in hotels en bij zwembaden.
Waar veel toeristen Jordanië in een week (willen) doen, koos het gezin van Reisbijbels Joep juist voor een langer verblijf. Zeker met kinderen is het heerlijk om eens een ochtend of middag bij hotelzwembad of lokale bron te blijven. De veelheid aan indrukken die je tijdens de reis opdoet, maken dat je 's avonds om een uur of negen, tien allemaal als een blok in slaap valt. En na een dag of drie hoor je de roep voor het ochtendgebed al niet meer. De natuurparken, zeker Dana reserve, vragen om twee overnachtingen. Een bezoek aan Amman is voor kinderen wellicht een uitdaging, maar er is een gaaf kindermuseum. Want maakt dat een vakantie met kinderen niet extra geslaagd, meegaan in het gewone leven van het land dat je bezoekt?

Tips van Reisbijbel voor een (gezins)reis naar Jordanië:

  • Boek je reis bij een kleine reisorganisatie die je ook in contact brengt met de lokale bevolking.
  • Dompel je kinderen onder in de lokale cultuur, eet wat de pot schaft en vermijdt grote(re) hotels.
  • Stiften en kleurpotloden, loombandjes of een bal maakt dat je kinderen snel contact maken met de lokale kinderen.
  • Geef je kind vooraf informatie over de moslimcultuur en licht de – in vergelijking met Nederland beperktere – rol van vrouwen toe.
  • Ook als je niet gelovig bent is een reis naar Jordanië een goede gelegenheid je kinderen voor te lezen uit de kinderbijbel of bijvoorbeeld het boek 'Over Engelen, goden en helden' van Janny van der Molen.
  • Neem voor een verblijf aan de kust zwemshirts mee. Te koop bij Hema of surfshop, het bespaart je een hoop insmeren.
  • Geef ieder kind een simpele digitale camera, dat maakt een bezoek aan Petra of andere bezienswaardigheden extra leuk.
  • Draag steeds een pet of hoofddoek tegen de zon.
  • Geef ieder gezinslid een eigen hervulbaar waterzakje, bijvoorbeeld van Aqua Licious of Xiandao.

Your Planet, (gezins)reizen op maat

Reisbijbel maakte de rondreis met Your Planet Jordanie. Zij regelden route, huurauto, hotels, natuurparken en zorgden voor ongedwongen en leuke ontmoetingen met de lokale bevolking door vooraf dinerafspraken te maken. Als je reist met kinderen is het waardevol om zeker te weten dat je overnachtingsplek gezinnen welkom heet, zonder dat je in een hotel met animatieteam en kinderbuffet belandt. Your Planet hield rekening met de wensen van Reisbijbel om een avontuurlijke reis te maken en nam drie natuurreservaten op in de reis. Reizen met je eigen huurauto is goed te doen, mits je je instelt op een andere manier van rijden dan in Nederland. Je krijgt geen strikte routeomschrijving mee, dus koop zelf een navigatieapp voor je smartphone en houdt rekening met wat extra omrijkilometers. Joeps gezin zag daardoor extra woestijnkastelen en passeerde een enorm vluchtelingenkamp nabij de Syrische grens. Voor een rondreis met kinderen is een georganiseerde reis een fijne optie, die je vooraf en ter plekke tijd en zorgen scheelt. Ga je voor het eerst naar een land in het Midden-Oosten, dan kan het fijn zijn om aan te sluiten bij een groepsreis. Reisbijbel reisde alleen met een huurauto en dat levert een intieme vakantie op met het eigen gezin. Beide varianten kan een reisorganisatie als Your Planet leveren.

Veiligheid

Jordanie is een vriendelijk land voor toeristen. Ook in Amman is het goed reizen. Houdt daar wel rekening met een stadse cultuur, zoals je die in Amsterdam ook treft. We hebben geen demonstraties gezien, maar de politieke situatie van nabije landen Israël, Egypte, Irak en Syrië raken de bevolking wel. Houdt via het twitterkanaal van de ambassade of de speciale app van buitenlandse zaken de reisadviezen in de gaten. 
Ook in kleine, afgelegen dorpjes heeft het gezin van Reisbijbels Joep zich nooit onveilig gevoeld. Vrouwen worden wel geacht lange, wijdere kleding te dragen en geen korte mouwtjes. Een sarong als hoofddoek is op veel plekken fijn om minder op te vallen. Op afgelegen plekken kan je deze ook als jurk dragen bij het zwemmen. Kinderen kunnen wel shorts dragen. 
Op de Dead Sea road (direct naast de grens met Israel) zijn meerdere veiligheidsposten, waar reis- en autopapieren gecontroleerd worden. Ook wordt op snelheid gecontroleerd. Dat leverde ons een bon op van 20 JD, waar we keurig een in het Arabisch geschreven kwitantie voor kregen. 
Wij troffen onderweg meerdere alleenreizende vrouwen. Zij vertelden dat het land goed bereisbaar is. Geef je mobiele telefoonnummer niet aan hotelpersoneel of andere mannen, tenzij je daadwerkelijk contact wil. Het geven van je nummer wordt ook in Jordanië wellicht als uitnodiging gezien voor toespelingen.